
אנשים רבים סובלים מכאבים כרוניים ולא תמיד יודעים את הסיבה או הגורם לכאב. אחת מהסיבות שיכולה להוביל לכאבי צוואר, ידיים, רגליים, כתפיים וגב היא התופעה של בלט דיסק, אבל לא תמיד יהיו תסמינים לתופעה. עמוד השדרה שלנו מורכב מ-33 חוליות שהן בעצם עצמות. אצל אנשים במצב בריאותי תקין, החוליות שלנו תומכות בצוואר ובראש ומאפשרות לנו ללכת באופן זקוף. מה שעוזר לעמוד השדרה שלנו לשמור על יציבות הוא הדיסק, בעצם מדובר בסחוס עגול ושטוח במרקם של ג'לטין שמפריד בין חוליות הצוואר, הגב והמותניים. מטרת הדיסק היא גם לחבר את החוליות וגם לשמש כבולם זעזועים. במהלך השנים, או עקב תאונה או חבלה פתאומית, הדיסק הופך לפחות עמיד. הדיסק נשחק מה שמוביל לתופעת הבלט.
מתי קורה בלט דיסק?
בלט דיסק הוא תופעה שמופיעה, איך לא, בדיסק. מה שקורה במקרה הזה הוא שחלקו הפנימי של הדיסק בולט מעט מעט ויוצר לחץ אבל לא נפרץ כמו בפריצת דיסק, יחד אם זאת. פעמים רבות יופיע בלט הדיסק לפני פריצת דיסק.
מה הם גורמי הסיכון לבלט בדיסק?
התופעה הזו נפוצה יותר בקרב אוכלוסיות מסויימות.
- אנשים הסובלים מהשמנת יתר
- אנשים בעלי ליקוי כלשהו במבנה של עמוד השדרה כמו עקמת
- הורים לתינוקות צעירים שנוטים לשאת אותם הרבה על הידיים ולא באמצעות מנשאים תומכים
- אנשים שיושבים באופן ממושך במסגרת העבודה לדוגמה עובדים במשרד ובכלל אורח חיים יושבני יחסית ולא פעיל
- אנשים שיושבים הרבה על מושבים רוטטים, לדוגמא, נהגי משאית, נהגי טרקטור וכיוצא בזה
- אנשים שעובדים בעבודות פיזיות כולל הרמה או נשיאה של משקל.
- מעשנים
- אנשים שעוסקים בפעילות גופנית אינטסנטיבית
- אנשים שיש להם נטייה תורשתית
- טראומה שנגרמת עקב פציעה כמו תאונה או נפילה מגובה
מה התסמינים של בלט בדיסק?
פעמים רבות אנשים לא חשים בתופעה אבל מגלים אותה במקרה במהלך בדיקות שגרתיות כמו MRI או CT. כשיש תסמינים הם באים לידי ביטוי בעיקר בכאבים שמגיעים מעמוד השדרה ומוקרנים לאיזור הרגליים, או כאבים שמקורים בצוואר והם מקרינים לכתפיים ולידיים.
איך מטפלים בתופעה?
הטיפול הפשוט והטבעי ביותר הוא שיפור של אורח החיים, ככל שהולכים יותר, ופעילים יותר באופן מסודר ומפוקח כמובן, המצב יכול להשתפר. חשוב לשים לב כל הזמן ליציבה ולעמידה נכונה. במקרה של בלט בדיסק דווקא לא מומלץ להאריך במנוחה מכיוון שזה יכול דווקא להאט את ההחלמה כאשר הדיסק פחות פעיל. מלבד הגדלת מספר הצעדים אפשר לעסוק בפעילות גופנית כמו פילאטיס או יוגה וכמובן פיזיותרפיה. במידה ומזהים בזמן את התופעה ומשנים את אורח החיים אפשר לעצור את התפתחות הבלט לפריצת דיסק ולהיפטר מהכאבים במידה וישנם כאלה.