מי הם ידועים בציבור?
בני זוג שאינם נשואים אך מקיימים ביחד מסגרת משפחתית ואף מנהלים משק בית משותף. סטטוס הידועים בציבור משמש זוגות שלא יכולים להינשא לפי החוק במדינת ישראל או שאינם מעוניינים להינשא לקבל מהמדינה זכויות וחובות שסטטוס זה מחיל עליהם, באופן הדומה כל שניתן למעמד של זוג הנשוי כהלכה במדינת ישראל.
זכויות וחובות של ידועים בציבור בגירושין
כאשר זוג ידוע בציבור מעוניין להיפרד ולסיים את מערכת היחסים המשותפת הוא לא פונה לבית הדין הרבני/ בית המשפט לענייני משפחה לביצוע הליך גירושין. שהרי אם לא נישאו לפי הדין היהודי אין להם גם צורך להיפרד לפי הנחיותיו. עם זאת, העובדה שאין צורך לבצע הליך גירושין לא פוטרת את בני הזוג מהצורך בהסדרה של נושאים רבים שצפים בשל הפרידה וכן הסדרת החובות והזכויות ההדדיים שנגזרו מבחירתם להיות ידועים בציבור.
זכאות למזונות לידועה בציבור
במצב שבו מדובר בידועים בציבור שהחליטו להיפרד, בן הזוג יכול להיות מחוייב לשלם מזונות לבת זוגתו לפי שיעור שייקבע בית המשפט לענייני משפחה. ייתכנו מקרים שבהם תידרש דווקא האישה לשלם לגבר- הכרעה שתיעשה בהתאם לרמת השכר של כל אחד מבני הזוג.
מזונות משקמים הם מזונות אשר ניתנים לאישה ידועה בציבור במקרה של פרידה ומטרתם היא לסייע לאישה לפרנס את עצמה ולהשתלב במעגל העבודה. תשלום מזונות אלה יהיה לפי רוב ממועד הפרידה ולתקופת זמן מוגבלת, עד שהזכאי לקבלתם יצליח לבסס את עצמו מבחינה כלכלית. עם זאת, ישנם מקרים שבהם קבע בית המשפט חובת תשלום מזונות לידועה בציבור למשך כל תקופת חייה.
למידע נוסף ראה באתר רוצה להתגרש – https://www.todivorce.co.il/
זכאות בחלוקת הרכוש
בהתאם לחוק יחסי ממון, הרכוש המשותף שצברו בני הזוג במהלך חייהם המשותפים יחולק במקרה של גירושין באופן שווה בין שניהם. הלכת השיתוף חלה גם על ידועים בציבור ולא רק על זוגות נשואים. לפי הלכה זו, כל עוד ניהלו בני הזוג מערכת יחסים תקינה, ניהלו משק בית משותף וקיימו חיים משותפים לפני שקיבלו את ההחלטה להיפרד יש בכך משום אסמכתא. כאילו חתם כל אחד מבני הזוג על הסכם שלפיו הרכוש המשותף שייך לשניהם באופן שווה.
אולם, הוכחת הלכת השיתוף בקרב ידועים בציבור היא מורכבת יותר ומאלצת את בני הזוג לעבור חקירה של בית המשפט לענייני משפחה בגין הנסיבות שהובילו את הזוג שלא להינשא כדין.
בנוסף יכולים בני זוג המוכרים כידועים בציבור לחתום על הסכם ממון המיועד לידועים בציבור ובו להסדיר את דרך חלוקת הרכוש ואף את שיעור דמי המזונות שיינתנו באם יחליטו בני הזוג על פרידה. באם נחתם הסכם ממון בנוכחות נוטריון, תוקפו מחייב ואין כל צורך להגיש תביעה משפטית בנוגע לחלוקת הרכוש המשותף והסדרת דמי המזונות.