אם נחשוב על כך לרגע, הרי שכולנו יכולים למצוא את השיחה עם אדם אחר לעזר רב. לצד היכולת שלנו לפרוק את שעל לבנו, הרי שבכוחה של עצה לסייע לנו לפתור דילמה מסוימת, להתמודד עם אתגר או להכיר גישה אחרת ופרספקטיבה שונה.
מרביתנו אכן נוהגים להתייעץ עם הקרובים אלינו, החל מבני משפחה ומכרים ועד לקולגות מהעבודה. אולם כאשר עולה השאלה בדבר פניה לייעוץ פסיכולוגי, הרי שלעתים נוצרת רתיעה.
אפשר בהחלט להבין זאת, הרי זהו דבר אחד להיוועץ עם אדם הקרוב אלינו, וזהו דבר אחר לגמרי לחשוף את עולמנו האישי בפני איש או אשת מקצוע שזה עתה הכרנו, או לכל היותר ערכנו עמם שיחה מקדימה.
נתחיל מן הבסיס – מהי בעצם פסיכותרפיה?
המושג פסיכותרפיה הינו הלחם בין שתי מילים יווניות: פסיכה במשמעות נפש ותרפיה במשמעות של טיפול.
מונח זה מתאר טכניקה טיפולית המתבצעת לרוב דרך שיחה, כאשר מטרתה היא להביא לשיפור מצבו הרגשי והנפשי של המטופל בתהליך קצר או ארוך טווח.
קצרה היריעה מלהסביר לעומקו את הטיפול הפסיכולוגי, אך אם נשקוד על מהותו הבסיסית, הרי שמטרת המטפל והמטופל, היא להבין את דפוסי ההתנהגות, התגובות והחשיבה שהתגבשו אצל המטופל. לחקור את אותם דפוסים, את האופן בו הם משפיעים על התמודדותו עם אירועים, תרחישים ואינטראקציות שונות, את האופן שבו הם פועלים לטובתו, או מנגד מזיקים ועומדים לרעתו.
זהו מסע משותף של הסתכלות מעמיקה פנימה. לעתים אך ורק דרך שיחה, ולעתים תוך שימוש בכלים פרקטיים שונים דוגמת מדיטציה, התמקדות בחוויה הגופנית (SE) וטכניקות הרפיה נשימתיות.
כיצד שיחה תוכל להועיל לי?
מטרתו הראשונית של כל מטפל נפשי היא ליצור סביבה אמפתית, מכילה, קשובה ובטוחה – סביבה שאיננה שופטת ויוצרת תחושת אמון וכן פתיחות בינו לבין המטופל.
מטרת הטיפול איננה רק להוות פורקן עבור המטופל, כי אם לחקור יחד איתו את הגורמים והמשתנים אשר הביאו למצוקה הרגשית ולחפש דרכים לשיפור ההרגשה ואיכות החיים. לרוב, יהא מדובר במסע משותף לאורכם של מספר מפגשים קצובים, או טיפול ארוך טווח. בכל מפגש ומפגש, ייתכן ויתגלה רובד נוסף בנפשו של המטופל, אירוע שהשפיע על עולמו הפנימי או גיבש את השקפת עולמו או צעד קטן לשיפור איכות חייו.
לעתים, בכוחו של הטיפול הפסיכולוגי להסביר את איתותיו של הגוף. דוגמה לכך היא אדם הסובל מנדודי שינה, אך איננו יודע להסביר כי הדבר נובע ממתח נפשי מתמשך או מאירוע עבר הטורד את נפשו.
המסע המשותף של המטפל והמטופל, יכול לחשוף רבדים שונים, להכיר למטופל את עולמו הפנימי טוב יותר, ולסלול יחד איתו דרך חדשה.
עם מי אוכל להתייעץ לפני כן?
בטרם התייעצותכם עם מטפלים פסיכותרפיסטים, הרי שבאפשרותכם לפנות אל קופת החולים ולהיוועץ בדעתו של רופא/ת המשפחה.
כמו-כן, חשוב לדעת כי בעתות חירום, ישנה האפשרות לפנות לעמותות דוגמת ער"ן וסה"ר המספקות מענה רציף 24 שעות ביממה. כמו כן, ניתן לפנות למיון פסיכיאטרי במסגרת קופת החולים או משרד הבריאות.