להבדיל מחולי סוכרת נעורים הנחשבת למחלה מטבולית, סוכרת סוג 2 לרוב ניתנת למניעה. אורח חיים בריא, הקפדה על משקל תקין, תזונה מותאמת והימנעות מעישון יכולים למנוע את התפתחות מחלת הסוכרת, או לפחות לדחות את ההתפרצות שלה.
על פי דו"ח של משרד הבריאות במדינת ישראל ישנם כ-400,000 חולי סוכרת סוג 2. כמו בכל מדינה מערבית ברחבי העולם סוכרת סוג 2 היא מחלה כרונית המהווה נטל על החולה ועל משפחתו. לצערנו, נראה כי בכל שנה מתווספים חולים חדשים ועל פי אומדים שונים ממחקרים בתחום נראה כי עד לשנת 2030 כ-439 מיליון אנשים ברחבי העולם יחלו בסוכרת מסוג 2.
הסכנות הבריאותיות של סוכרת מסוג 2
מחלת הסוכרת עצמה באה לידי ביטוי בחוסר יציבות של רמות הסוכר בגוף כתוצאה מפגיעה באינסולין, אותו הורמון האחראי על ספיגת הסוכר. יחד עם זאת, מעבר למחלת הסוכרת עצמה, עלולות להיגרם תופעות בריאותיות נוספות המסכנות את חיי החולה, כדוגמת: מחלת לב, שבץ מחוי, פגיעה בראייה עד לכדי עיוורון, מחלות כליה ועוד. מאחר ומחלת הסוכרת קשורה בקשר הדוק אל אורח חיים לא פעלתני, הרי שניתן בהחלט לנקוט בצעדים מקדימים על מנת למנוע את התפרצותה.
טיפול כבר בשלב "טרום סוכרת"
ישנה חשיבות רבה לשינוי אורח החיים כבר כאשר מופיע מצב של טרום סוכרת. זהו למעשה נקודת הקצה לפני שהמחלה פורמת ועל כן יש לדאוג לביצוע פעילות גופנית באופן סדיר, גם אם לא בפעילות מאומצת, אלא כזו המותאמות לגיל ולמצב הבריאותי. שמירה על המשקל ותזונה בריאה הינם שני אספקטים נוספים בהם יש לנקוט וניתן להיעזר בדיאטנית על מנת להגיע למשקל גוף תקין. בנוסף, יש להימנע מעישון וצריכת אלכוהול. במצב של "טרום סוכרת" חשוב להמשיך להיות במעקב רפואי ולנטר את רמות הסוכר בגוף.
התמודדות עם סוכרת מסוג 2
כאשר מחלת הסוכרת פורצת כבר לא ניתן להחזיר את הגלגל לאחור, ועל כן עוברים לשלב טיפולי הנקרא איזון. איזון של רמות הסוכר בגוף מפחיתים בצורה דרסטית את סיבוכי המחלה. אל האיזון של רמות הסוכר בגוף ניתן להגיע באמצעות תזונה מותאמת, המשך פעילות גופנית בריאה ונכונה וגם טיפול תרופתי הנעשה באמצעות כדורים דרך הפה. בהמשך, במידת הצורך וכאשר המחלה מתדרדרת ולא מצליחים להגיע אל רמות סוכר מאוזנות בגוף, יש צורך בזריקות של אינסולין. ניטור רמות הסוכר בדם הינו קריטי בעת מחלת סוכרת סוג 2.
תרופות לסוכרת סוג 2
מאחר וסוכרת מסוג 2 הינה מחלה שכיחה הרי שנעשו מחקרים מקיפים על המנגנונים המשפיעים על איזון רמות הסוכר בדם והפרשת האינסולין. ככל שהמחקרים מתרבים כך גם יוצאות תרופות חדשות שמשפיעות על מנגנוני המחלה ומאפשרות אורח חיים טוב יותר לחולים. התרופות לחולי סוכרת מסוג 2 נועדו לעזור לגוף לאזן את רמות הסוכר ובכך למנוע סיבוכים שונים הקשורים אל המחלה. אחת התרופות הוותיקות הינה מטפורמין שמפחיתה את רמות הסוכר בדם ומשפרת את רגישות התאים בגוף לאינסולין כך שפחות סוכר נספג אל התאים. תרופות חדשות יותר, כדוגמת פורקסיגה, נועדו להפריש את הסוכר מהכליות אל השתן ובכך הן מסייעות גם בירידה במשקל וגם באיזון של לחץ הדם. ג'נוביה, גם היא תרופה חדשה יחסית, מפרישה חומרים שמעודדים את הגוף לייצר אינסולין. ישנן תרופות רבות נוספות ובהמשך, במידת הצורך וכאשר לא מגיעים לכדי תוצאות רצויות, עוברים להזרקה של אינסולין מסוגים שונים על מנת לאזן את רמות הסוכר בגוף ולהגיע לרמה נכונה.